g

logo healthquest

Waarom?

Gebruiksmomenten

Welk middel?

Advies , gebruik

Vitaminen ooit

Home
Shop, Intro
Vitaminen
Probiotica
Cosmetica
Aromatherapie
Geschenken
Map/Contact
Shoppinghours

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Inschrijven Uitschrijven

Coming soon:

Nieuwe website met webshop voorjaar 2014

Voedingssupplementen, Vitaminen

En voedingssupplement is in de regel een pil of capsule die één of een combinatie van verschillende voedingsstoffen bevat waarmee het lichaam zich op een andere manier niet voldoende kan voorzien.

Voedingssupplementen zijn vitaminen of mineralen, maar ook essentiële vetzuren, antioxidanten, probiotica, aminozuren, enzymen of bioflavonoïden.

multvitamins-comp.

Advies vooraf


...Voedingssupplementen en reguliere medicijnen hoeven elkaar niet uit te sluiten. Maar ze kunnen wel elkaars werking beïnvloeden. Hou daarom uw dokter, maar ook uw moleculair deskundige (in de vitaminewinkel) op de hoogte van de middelen die u gebruikt.

Let op: Voedingssupplementen en vitaminen zijn geen vervanging voor een volwaardige kost! Volwaardige kost is (het liefst) biologisch, vers, rijk aan vezels en onverzadigte vetzuren, ....én, volwaardige kost is vooral gevarieërde kost. Dus niet elke dag hetzelfde....


Waarom eenvoedingssupplement?

Minder dan vijf procent van de Nederlanders eet volwaardig en voldoende gevarieërd. Dit percentage is al jaren min of meer op hetzelfde veel te lage niveau.

Deze gezonde eters hebben heel zeker minder snel een voedingssupplement nodig... maar hoe zit het met de rest???

 • Kenmerkend voor de hedendaagse mens is dat hij te zwaar is, te weinig beweegt en tegelijkertijd tekorten vertoond aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.
 • Industrieel geproduceerde voedingsmiddelen (en dit is het overgrote deel van wat in de supermarkt ligt) bevatten meer dan genoeg energie (koolhydraten) maar kenmerken zich ook door een overdaad aan slecht verteerbare vetten, suikers, kleur- en smaakstoffen, residuën van bestrijdingsmiddelen, restanten van antibiotica en andere medicijnen, sporen van groeihormonen, conserveermiddelen, e.d.
 • Een ander typerend kenmerk van dezelfde voedingsmiddelen is het soms schreeuwende gebrek aan vitaminen, mineralen en spoorelementen. Vooral vitaminen leggen vaak het loodje tijdens de industriële bereiding en houdbaarmaking van onze moderne voeding.
 • Kenmerkend voor de intensief gebruikte (Nederlandse) landbouwgrond is de overdaad aan fosfaten en nitraten, maar ook de tekorten of zelfs afwezigheid van veel mineralen en spoorelementen. (Uitloging) En wat niet meer in de bodem zit, zit ook niet meer in ons eten. (Voorbeeld: Magnesium)
 • Conserveermiddelen of onduidelijke stoffen afkomstig uit onze leefomgeving en uit onze voeding zetten ons (hormonaal) functioneren op het verkeerde been, tekorten aan vitaminen en spoorelementen veroorzaken tal van gebreksziekten; er bestaat een verband tussen slechte spijsvertering en allergieën. Een overdaad aan vrije radicalen in het lichaam veroorzaakt celschade of kanker, teveel zware metalen doen dat ook.

Eet smakelijk!

 • Chronische stress, angst, frustratie, slapeloosheid, de overgang e.d. plegen roofbouw op de lichamelijke reserves. Je vreet jezelf letterlijk op...
 • Alcohol, hoge ozonwaarden en fijnstof in de lucht, het lekkere sigaretje, drugs, bijwerkingen van medicijnen; we weten het allemaal.

Gezond leven lijkt soms een beetje een utopie. De meeste mensen hebben er ook niet de tijd voor. Helaas.

solgar210

 • Om schade te beperken, om de kans op ziekte te verkleinen en om tekorten tegen te gaan is het soms noodzakelijk om extra voedingsstoffen als supplement in te nemen.
Solgar

'Gebruiksmomenten'

 • Voor, tijdens en na de zwangerschap.
 • Overgangsklachten, PMS
 • Na operaties, na een antibioticakuur.
 • Na ziekte, om aan te sterken.
 • Tijdens langdurige stress.
 • Als je rookt.
 • Na excessief alcoholgebruik.
 • Drugs!
 • Na een overdadig vette hap.
 • Als je aan het 'lijnen' bent.
 • Bij gebrek aan zonlicht, maar ook na té lang in de zon te liggen.
 • Als je vegetariër of veganist bent.
 • Op reis. (reizigersdiarree)
 • Tijdens intensief sporten. (bv. hardlopen)
 • Om de gevolgen van milieuvergiffen te verzachten. (Vrije radicalen)
 • Om tekorten aan te vullen (mineralen) waarin gewone voeding niet meer kan voorzien.

Enzovoort....

voedingssupplementen664

Welk middel?

Voedingssupplementen vind je in de gespecialiseerde kwaliteitszaak maar ook op de schappen van de supermarkt of de (goedkope) drogist.

Vooral in het goedkopere segment bestaan talloze merken waarbij je met je beste wil niet achter kan komen wat er precies in verwerkt is. En er zijn nog veel meer middelen op de markt waar dingen in verwerkt zijn die je liever niet in je lichaam zou willen hebben. Slik dan liever géén vitamine!


Voorbeeld:

 • 'Doorsnee' Vitamine C is corrosief voor de tanden, geeft overmatig veel maagzuur, veroorzaakt gasvorming en het vernield bovendien de darmflora. Verkrijgbaar: overal, en dat maar voor een paar Euro....
 • Een goed gebonden Vitamine C is ph-neutraal, twee maal effectiever dan de zure vorm, niet schadelijk voor uw maagslijmvliezen en uw darmflora, dus een stuk beter voor uw gezondheid. Helaas zijn kwaliteitsproducten als deze ook een stuk duurder.

De samenstelling van een preparaat is dus cruciaal voor een goede opneembaaheid en werking van het middel. Sommige inhoudsstoffen hebben weer andere stoffen nodig om door het lichaam geabsorbeerd te kunnen worden.

Ook is door onderzoek aangetoond dat bepaalde synthetische vitaminen slechter worden opgenomen of ongewenste bijwerkingen hebben dan hun natuurlijke tegenhangers.

 • Bij een goed voedingssupplement staat duidelijk op het etiket aangegeven welke stoffen er in het potje zitten, hoeveel, en in welke samenstelling.
 • Er wordt aangegeven hoe het middel gebruikt moet worden en of er contra-indicaties zijn.
 • Er staat een houdbaarheidsdatum bij en hoe het middel bewaard moet worden. Er wordt ook vermeld of het product geschikt is voor vegetariërs of veganisten, diabetici enz. enz.
 • Sinds kort dient er ook vermeld te worden welke allergene stoffen er ev. in het middel aanwezig zijn.
 • Er wordt ook vermeld wie de producent van het middel is en waar verdergaande informatie verkrijgbaar is.

Een goed middel is uiteraard vrij van residuën van landbouwvergiffen, pesticides, synthetische conserveermiddelen.


De gerenommeerde grote producenten werken samen met onafhankelijke wetenschappelijke instituten en houden vaak grote eigen onderzoeksafdelingen op na. (Solgar) Een goed product heeft uitgebreide testseries ondergaan om de werkzaamheid en opneembaarheid door het lichaam te waarborgen. Testresultaten zijn in de regel opvraagbaar bij de producent, gemaakte claims moeten worden gestaafd door publicaties in onafhankelijke bladen, of (controlerende) overheidsinstanties.

Net als bij producenten van farmaceutische producten is onderzoek en ontwikkeling, zowel het testen van een nieuw preparaat zeer kostenintensief.


Vraag deskundig advies.

Sta stil bij wat je inneemt.

Voedingssupplementen zijn potente, krachtige preparaten voor (soms) heel specifieke toepassingen. Verkeerd gebruik kan wel degelijk schadelijk zijn. Reguliere medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaars werking beinvloeden.

Een goede moleculair deskundige, én in onze zaak staat een zéér goede, luistert naar uw klachten maar vraagt ook altijd naar uw voedingspatroon, ev. allergieën, het gebruik van medicijnen, uw medische achtergrond en leefomstandigheden. Dit is noodzakelijk om een juiste afweging te maken en een goed behandelplan te kunnen opstellen.

Zij geeft ook advies omtrent de manier van inname, (vóór het eten, op een lege maag, e.d.), eventuele bijwerkingen en de verdraagzaamheid met andere (reguliere) medicijnen.

Maar, verwacht niet het onmogelijke. Soms beschikt het lot, ondanks welke pil dan ook, gewoon anders.

Een klasse apart zijn de 'probiotische voedingssupplementen'. Meer hierover hier.

Links:

Orthomoleculair kenniscentrum (Ortho)

Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE)

Foodinfo: (Wageningen University, The Netherlands)

Winclove: (Probiotica)

Solgar.com

Solgar.nl

Vitaminen vroeger

Lang voor de wetenschappelijke ontdekking van vitaminen, mineralen en andere micronutriënten waren mensen zich bewust over de wisselwerking tussen eten en ziekte. In het oude Egypte kregen mensen die aan nachtblindheid leden verse lever opgediend. (Vitamine A)

Kruisvaarders uit de dertiende eeuw, maar ook talloze zeelieden door de eeuwen heen bezweken aan scheurbuik. Maar pas in 1747 ontdekte de schotse dokter James Lind dat deze ziekte makkelijk genezen kon worden door de inname van voldoende verse groenten en citrusvruchten. (Vitamine C)

De engelse biochemicus Frederik Hopkins postuleerde in 1906 dat voedsel 'additionele factoren', dwz. stoffen naast de bekende koolhydraten, proteïnen, e.d. moest bevatten. Hij begreep ook dat deze onbekende stoffen onontbeerlijk waren voor een goed functioneren van het menselijk lichaam.

Rond deze tijd ook demonstreerde de Nederlandse dokter en onderzoeker Christiaan Eijkman dat aan beri-beri lijdende patiënten beter konden worden door in plaats van witte rijst volkoren rijst te gaan eten. Er bleek dus iets heel essentieels in de rijstzemelen te zitten... ( Vitamine B 1, thiamine,)

Kazimierz Funk, een poolse biochemicus, formuleerde in 1912 voor het eerst het concept van de zogenaamde 'Vitaminen' (= het leven beschermende stoffen)

Samen met Sir Frederick Hopkins werd hij in 1929 gelauwerd met de Nobelprijs.

Linus Pauling...

(voortzetting volgt)


Health Quest by Joyce....Spiegelgracht 4.....1017 JR Amsterdam.....T:+31(0)20-421 82 06 .....Mailto: