g

logo healthquest

Probiotica?

Darmflora

Goede probiotica

Welk merk

Probiotica-links

Home
Shop, Intro
Vitaminen
Probiotica
Cosmetica
Aromatherapie
Geschenken
Map/Contact
Shoppinghours

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Inschrijven Uitschrijven

Nieuwe website met webshop voorjaar 2014

Probiotica

Advies vooraf:

Probiotica zijn geen vervanging voor een volwaardige kost! Volwaardige kost is (het liefst) biologisch, vers, rijk aan vezels en onverzadigte vetzuren, ....én, volwaardige kost is vooral gevarieërde kost. Dus niet elke dag hetzelfde....


Winclove, compilation of probiotics

Probiotica zijn goedaardige micro-organismen die - naast andere bacterien - in een uitgebalanceerde darmflora thuishoren. Zonder goed werkende darmflora zijn mens en dier niet in staat om voedsel goed te kunnen omzetten.

Een gezonde darmflora is ook van zeer groot belang tegen infecties en is essentieel onderdeel van een goed functionerend immunsysteem.

De meest voorkomende 'goede' organismen zijn melkzuurbacteriën, maar ook andere bacteriestammen en sommige gisten worden tot de probiotica gerekend.


Een ongeboren kind heeft nog geen darmflora. Deze begint zich direct na de geboorte te vormen. Tot de eerste organismen die het darmstelsel van het kind coloniseren horen de melkzuurbacterien die in het (gezonde) vaginale milieu van de moeder leven. De darmflora groeit met het zich ontwikkelende kind mee. Een uitgebalanceerde darmflora is onmisbaar voor een gezonde omzetting van ons voedsel. De in onze darmen levende bacteriën zetten ons voedsel om in een voor het lichaam opnembare vorm.

De zich ontwikkelende darmflora is ook ontontbeerlijk voor de ontwikkeling en rijping van het immuunsysteem. Een gezonde darmflora versterkt de slijmhuiden van de darm en helpt om kwaadaardige organismen en allergenen af te weren.

bifidobacterum

Het gebruik van microorganismen in onze voeding heeft een lange geschiedenis. Gefermenteerde producten (Yoghurt, kefir, enz) werden al gebruikt voordat iemand iets van het bestaan van microorganismen afwist. Recent wetenschappelijk onderzoek laat steeds meer zien dat probiotica een waardevol deel van een gezonde dieet kunnen uitmaken.

.... Bifidobacterium. Maakt deel uit van vele probiotica.

In een gezonde darmflora houden zich goede en minder goede bacterien in balans. Deze balans kan worden verstoord door: (o.a.)

Enterotoxigenic Escherichia coli
 • Antibiotica.
 • Chemotherapie,
 • Bedorven voedsel
 • Verontreinigd water,
 • Stress, angst,
 • Duursporten, (Hardlopen)
 • Drugs, sommige medicijnen,
 • Excessiev alkohol gebruik
 • Milieuvergiffen
 • Onevenwichtige voeding
 • 'Junk-food' ('onverteerbare' vetten)
....Enterotoxigenic Escherichia coli (Voedselvergiftiging)

Gevolg: Slechte voedselopname, verstopping en/of diarhee. Daardoor uitdroging en gebrek aan mineralen en spoorelementen. Lever en nieren worden overbelast en afvalstoffen blijven rondcirkelen in de bloedbaan. Doffe huid, futloos haar, slechte adem. Pijn in de ledematen. Verminderde afweer, bacteriële infecties, virusinfecties. Zich uitbreidende schimmelinfecties. (Candida) Algemeen ziekvoelen.


Wat is een goed probiotica?

Een goed probiotica... moet de maagzuur en gal kunnen overleven en moet in voldoende grote aantallen, actief en wél, de dunne darm kunnen bereiken.

ecologic 500

Om dit te bereiken moet het 'kiemgetal' (aantal actieve bacterien per gewichtseenheid) tenminste 1 miljard per gram zijn, anders werkt het middel niet. Een betrouwbare producent zet dit zog. kiemgetal op het etiket. Als er niets vermeldt wordt zitten er vermoedelijk minder bacterien en meer 'vulmiddel' in. Verder dient de samenstelling van de 'bacterienmix' vermeldt te worden (hoeveel van elke soort) én de houdbaarheidsdatum.

Probiotica zijn levend materiaal, dus niet oneindig houdbaar. Bewaar ze koel en niet in het zonlicht en hou de pot goed dicht.


Maar niet alles met de naam 'Probiotica' is ook probiotica.
Met de gezonde yoghurtdrankjes op de schappen van de zuivelafdeling is op zich niets mis. Yoghurt is hoe dan ook gezond. Maar het is nog de vraag
of deze drankjes nu wel of niet probiotica genoemt moeten worden. De'gewone' (voor de stremming van melk) gebruikte bacterien in deze drankjes overleven de maagbarrière niet en de ev. toegevoegde probiotische stammen zijn letterlijk te dun gezaaid, om de dunne darm in relevante aantallen te bereiken...

De in onze winkel verkochte probiotica bevatten wél de in in gefundeerd onderzoek als nuttig bevonden bacterienstammen, en het 'kiemgetal' (aantal actieve bacterien per gewichtseenheid) is altijd boven de vereiste 1 miljard per gram.

Veel van de door ons verkochte probiotica komen in vorm van een poeder en worden aangelengt met wat lauwwarm water. Na tien minuten nog eens roeren en op een lege maag innemen. Bij voorkeur voor het slapengaan. En het smaakt nog lekker ook. Maar voor degene die liever een capsule slikt, ze zijn er ook. (Udo's, Solgar)


probiotics500

Ecologic® is de merknaam van een reeks door WINCLOVE ontwikkelde kwaliteits-probiotica voor heel specifieke toepassingen. Bij de ontwikkeling en het testen van deze middelen werkt Winclove nauw samen met diverse ziekenhuizen en andere onderzoeksinstellingen. (o.a. AMC Amsterdam, St. Radboud Ziekenhuis Nijmegen, Universiteitsziekenhuis Maastricht.)

Er zijn probiotische middelen voor heel specifieke toepassingen. De patient met een ontregelte darmflora ten gevolge van chemotherapie heeft een ander middel nodig dan iemand die in Thailand door besmet fruit ziek is geworden. Als u bij ons een probiotisch middel koopt vragen we dan ook even door opdat u met het juiste product de deur uitgaat.

ECOLOGIC®TRAVEL is een mix van (lichaamseigen) darmbacterien specifiek gericht tegen de ziektekiemen die de oorzaak zijn van Reiziersdiarree.

ECOLOGIC®TRAVEL Probiotics developed by WINCLOVE

Reiziersdiarree.....
.....ontstaat meestal door het eten of drinken van voedsel of drank dat besmet is met ziektekiemen. ( E. coli, maar ook Salmonella, Shigella of Campylobacter.

Achtergrondinfo over reizigersdiaree vind je op de site van Ecologic®

ECOLOGIC®AAD:
Vermindert het risico op diarree tijdens gebruik van antibiotica.

 • Antibiotica doden ziekteverwekkers, maar brengen, als ongewenste bijeffect, de darmflora uit balans. Gevolg, overgroei met pathogene bacteriën of schimmels en optredende diarree.
 • ECOLOGIC®AAD: is speciaal ontwikkeld om de natuurlijke darmflora tijdens en na een antibiotica-kuur weer te herstellen.
 • Een onderzoek op patienten in het universiteits ziekenhuis van Maastricht is op dit moment gaande.

Achtergrondinfo over AAD vind je op de website van Ecologic®


PalmeroPrebiotics for animals

Er zijn ook probiotica voor huisdieren.

Er zijn onderzoeken gaande om speciaal hiervoor ontwikkelde probiotica toe te passen in de intensieve veeteelt. Vaak worden ze gebruikt voor paarden.

 • de kat links had een chronische darmontsteking. De dierenarts kon er niets mee. Met aangepaste voeding en probiotica is hij uiteindelijk wél genezen.

Probiotica-links

WHO on probiotics

Foodinfo: (Wageningen University, The Netherlands)

Winclove: Website of the manufacturer of 'our' probiotics. (tip)

Ecologic® Co-brand of Winclove. High quality probiotics for specific applications.

Gutflora: scientific news and backgrounds, new developments. (tip)

Pandastudy: Allergy and probiotics

us-probiotics (comprehensive, up-to-date resource on probiotics)

candida/ A site on candida and probiotics

BBC Elderly 'should take probiotics'


Health Quest by Joyce....Spiegelgracht 4.....1017 JR Amsterdam.....T:+31(0)20-421 82 06 .....Mailto: