g

logo healthquest

Lust for life...

Beauty....en vergif

Beauty en wijsheid

Voetnoot

Home
Shop, Intro
Vitaminen
Probiotica
Cosmetica
Aromatherapie
Geschenken
Map/Contact
Shoppinghours

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Inschrijven Uitschrijven

Coming soon:

Nieuwe website met webshop, voorjaar 2014

Cosmetica

redlips-bar666

Lust for Life...

cleopatra

Het verlangen om ons op te maken en te verfraaien lijkt zo oud en is zo natuurlijk als het leven zelf.

De behoefte om er goed uit te zien en ons te verzorgen is van alle tijden.

Het is een universeel verbindend element dat eigen is aan alle mensen, waar dan ook op aarde.


Maar niet alleen de mens.... Ook de rest van de schepping houdt zich met hetzelfde bezig. De huid moet zacht en soepel zijn, vacht en veren moeten glimmen. Het lijkt uit de genen te komen...


sapmossbaby

Evolutionair gezien is dit heel verklaarbaar.

'Gezond en lekker' vergroot je kansen

Een gladde en gave huid en glimmende haren stralen vitaliteit uit.

Kracht! Gezondheid

Deze wezens worden eerder gezien en eerder gekozen.

Ze vinden betere partners..

redlips-666-small

De oorsprong van zo menig cosmetica was en is steds nog een plantaardige (geuren, oliën, pigmenten, stoffen met een medicinale werking, e.d.) en soms ook een dierlijke grondstof. (bijv. amber) Vaak werden ook pigmenten van de aarde en bepaalde gesteenten gebruikt.

pigmenten wortels, plantendelen

Onze voorouders, dokters, apothekers, kruidenvrouwen, sjamanen en medicijnmannen mengden hun pomades en zalfjes in de regel zelf. Hun kennis stond in zeer hoog aanzien en verdween pas tijdens de industrialisatie en de opkomst van intussen wereldwijd opererende cosmeticabedrijven.

kruidenplukster
antieke potjes

De Egyptenaren al gebruikten 'kool', een middel dat de ogen een mysterieuze donkere gloed gaf. Het werd gemaakt van malachiet en zeer fijn gemalen houtskool.

Een net zo oud preparaat is henna, een middel gewonnen uit de bladeren van de hennaplant (Lawsonia inermis) Henna werd gebruikt in heel Afrika, het Midden Oosten en India.

Niet alleen werd het toegepast om met prachtige motieven de huid te versieren, maar ook het hoofdhaar of de baarden van de mannen werden mee geverft.

Henna is tot vandaag de dag steeds nog een van de meest gebruikte cosmetische produkten op aarde.

Zelfs het gebruik van giftige substanties is niet nieuw. In het Romeinse Rijk werd kwik door de zalfjes gemengd, voor de mooie glans....

Antieke opmaakspullen en kruikjes
© Smyrna museum, Izmir
handpainting with henna
Henna. Motif handpainting
redlips-666-small

Beauty...en vergif

Moderne cosmetica. Soms wil je niet weten wat er in zit....

Het overgrote deel van de moderne cosmetica en verzorgingsartikelen zijn complexe mengsels van industrieel vervaardigte synthetische chemicaliën, voornamelijk afkomstig uit de aardolieindustrie. Maar ook reststoffen uit het abattoir (dierlijke vetten, e.d.) vinden hun weg naar de (prijsbewuste) producent van cosmetica en verzorgingsproducten.

Een natuurlijke geur- of kleurstof is gewoonweg te duur om gebruikt te worden in een product dat op het schap van de (prijsvechtende) drogist belandt.

beauty with wisdom

Cosmetica zijn gestandardiseerde producten die over langere tijd goed uit moeten zien en niet mogen bederven of verkleuren. Bovendien mogen ze de hun toegeschreven eigenschappen niet verliezen.

Om dit mogelijk te maken staan gangbare cosmetische producten, ook de middelen van gerenommeerde merken, stijf van de (synthetische) conserveermiddelen en andere hulpstoffen. (Phthalaten,Tolueen, Propyleenglycol, Triclosan, e.d.)

Van sommige van deze stoffen is bewezen dat ze lichamelijke schade veroorzaken. (Allergische reacties, huidekzeem, verstoring van de hormoonbalans, beschadiging van de kiembaan, kanker, hormonale stoornissen, e.d.) De phthalaten (weekmakers die ook in zachte plastic zitten) staan op het punt om binnen de EG (in cosmetica) verboden te worden, de rest van de gifcocktail blijft gewoon aanwezig in een groot deel van onze gangbare verzorgingsproducten. (....)

visit this cute ladies...

Bovenstaande website biedt heel veel informatie over dit onderwerp, compleet met namen van merken die met gif werken. Je kijkt je ogen uit...

Het is wel heel makkelijk om de grote boze multinationals de schuld te geven, maar zo simpel is het niet. Wat willen we? Een fles shampoo voor één vijftig, een geurwater voor een prik....het liefst met zorg en toewijding geproduceerd .... met edele grondstoffen ... gifvrij...uit biologische teelt ... come on. Kwaliteit te bereiken kost meer moeite, meer inzet, meer denkwerk en meer geld. Door rommel te kopen houden we de productie van rommel in stand.

Anderzijds zijn er producten van gerenommeerde merken op de markt die absurd duur zijn - en die óók vol met vergif zitten. En niemand kan zeggen dat hij of zij het niet had kunnen weten. Het staat met naam en toenaam gewoon op het potje. Lezen dus...

Hier wat meer informatie, onderzoeks - en testresultaten. 'Pretty nasty' (pdf) 'Not so pretty'(pdf) (Campaign For Safe Cosmetics) Met enorme lijst van merken die er gif bij doen.

'feminization of boys.' (over de effecten van phtalaten op reproductieve organen van ongeboren jongens.)

Maar... Het probleem met 'gif' is ingewikkelder. Conserveermiddelen in cosmetica zullen misschien nooit helemaal verdwijnen... Lees 'voetnoot' onderaan deze pagina.

redlips-666-small

Beauty... en wijsheid...

facial massage

De meest eigentijdse producenten van cosmetica gaan vandaag de dag weer terug naar de bron, terug naar de natuurlijke substantie, weg van sythetische 'vervangers'.

Er zijn nu (bijna) gifvrije cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten verkrijgbaar, en ze behoren tot het beste dat de markt te bieden heeft.

Deze producten vind je bij 'Health Quest by Joyce'.

Huidtypes verschillen. Elk haar is anders. Elke persoon is uniek.

We proberen daarop in te spelen door je de producten te adviseren die bij jouw type passen en en jouw persoonlijkheid positief benadrukken.

Je kan ruiken, je kan geuren proeven, je kan vragen stellen, er staan spiegels en testers; je kan even zitten en uitproberen wat het beste bij jouw past.

Je gaat er als koningin de deur uit...

redlips-666-small

Voetnoot

  • We kunnen producenten wel dwingen om minder vergif en minder synthetische grondstoffen te gebruiken, maar een stuk verantwoordelijkheid ligt ook bij onszelf, de consumenten.
  • We zullen er aan moeten wennen dat cosmetica met minder 'chemie' duurder zijn. Natuurlijke, zorgvuldig gewonnen geurstoffen (essentiële oliën) zijn vele malen duurder dan hun synthetische vervangers.
  • We zullen er zorgvuldiger met onze cosmetica moeten omgaan, want, zonder conserveermiddelen zijn het bederfelijke producten. Zalf in een potje zal onder de invloed van luchtzuurstof en licht gaan oxyderen, bacterien en schimmels groeien uitstekend in een kweekbed van vochtinbrengende zalf, een anti-rimpelcrème of op uw lipstick.
  • Cosmetica zijn dus niet eeuwig houdbaar. In menige handtas of badkamerkast verzamelen zich hele sedimentlagen van oude zalfjes, oogschaduwen en andere smeersels. Gooi toch weg!
  • Niet met je vingers in de zalfpot, gebruik een spatel of een roerstaafje. (Ook weggooien achteraf)
  • Potjes, tubes en flessen dicht, dop erop. Koel en donker bewaren. Dan gaan ze langer mee.

redlips-bar666
Health Quest by Joyce....Spiegelgracht 4.....1017 JR Amsterdam.....T:+31(0)20-421 82 06 .....Mailto: