g

logo healthquest

Geschiedenis

Toepassing

Olie mengen

Goede olie,slechte olie

Safety

Home
Shop, Intro
Vitaminen
Probiotica
Cosmetica
Aromatherapie
Geschenken
Map/Contact
Shoppinghours

Vul uw e-mail adres in om onze nieuwsbrief te ontvangen.

Inschrijven Uitschrijven

Coming soon:

Nieuwe website met webshop, voorjaar 2014

Aromatherapie

Woord vooraf. Het gebruik van essentiële olie is niet zonder gevaar. Lees de safety-adviezen onderaan deze pagina.

Wat is... Aromatherapie?

 • Aromatherapie is het gebruik van 'vluchtige, vloeibare en aromatische stoffen van plantaardige afkomst' om stemming, welzijn en gezondheid te beinvloeden.
 • Deze 'vloeibare aromatische stoffen' noemen we 'essentiële oliën'.
 • Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerde en krachtige stoffen.

"Aromatherapy is a caring, hands-on therapy which seeks to induce relaxation, to increase energy, to reduce the effects of stress and to restore lost balance to mind, body and soul."  Robert Tisserand, Pioneer in aromatherapy

Antieke wortels

rosa damascena

Aromatherapie is diep geworteld in de menselijke geschiedenis. Geurstoffen werden al vele duizenden jaren geleden op verschillende manieren toegepast. Gedurende sjamanistische rituelen werden mensen met aromatische kruiden 'berookt' om geesten uit te drijven. (o.a. de amerikaanse indianen). En, wat is een katholieke hoogmis zonder wierook.....

Egyptenaren of de voormalige bewoners van Mesopotamië (het huidige Irak) gebruikten aromatische plantaardige stoffen al ver voor onze tijdrekening, zowel voor cosmetische als ook voor medicinale toepassingen. Egyptische farao's werden na hun dood geconserveerd met (o.a.) etherische olie.

rosa damascena-petals

Afgelopen eeuw vond de aromatherapie, via Frankrijk, ingang in de westerse cultuur. In Frankrijk is aromatherapie zelfs onderdeel van de gevestigte medische wetenschap. Sommige essentële oliën krijg je op voorschrift van de dokter. In de angelsaksische wereld, maar ook in Duitsland of Nederland is aromatherapie vooral sterk geworteld in het zog. altenatieve circuit.

1. Rosa damascena (bulgaarse roos)
2. Rose petals

'Oliewinning....'

rose distillation

Essentiële oliën worden verkregen door koude persing, stoomdistillatie of door het gebruik van een oplossend middel zoals alcohol of CO-2. (onder druk vloeibaar gemaakte kooldioxide).

Olie verkregen door toepassing van een oplosmiddel worden 'absoluten' genoemd. Oplosmiddelen zijn in staat meer aromatische stoffen uit de plantaardige grondstof te halen, de verkregen oliën zijn daarom dikker en hebben vaak een vollere geur.

Elke methode heeft ook nadelen.

 • Bij koude persing blijft verhoudingsgewijs veel van de olie in de plant achter.
 • Tijdens stoomdistillatie gaan bij sommige planten de meest vluchtige aroma's verloren. Voor sommige planten is deze methode dus ook niet geschikt. (o.a. jasmijn)
 • Bij gebruik van oplosmiddelen kunnen sporen ervan als residu in de olie achterblijven.

De CO 2 methode wordt gezien als de meest veilige, aangezien geen enkel spoor van het oplosmiddel in de essentiële olie achterblijft en er tijdens het winningsproces geen warmte toegepast wordt.

Essentiële olie van ALQVIMIA

1. Distillatie Bulgaarse roos
2. Essentiële olie met druppelaar.

Sommige essentiële oliën zijn zeer kostbaar. Pure Bulgaarse rozenolie van de hoogste zuiverheidsgraad benadert de prijs van goud.

Aromatherapie toegepast

aromatherapeutic massage

Een zeer gebruikelijke toepassing is een aromatherapeutische massagebehandeling. Daarvoor wordt de essentiële olie verdunt met een draagolie. Andere gebruiksmomenten van essentiële olie zijn o.a. in bad, de jacuzzi of de sauna, als inhalatie of in olieverdampers.

Toegepast tijdens een aromatherapeutische massagebehandeling werkt de olie zowel op de reuk- als op de tastzin.

De intense en zeer aangename geuren van essentiële olie werken stimulerend op het limbische systeem en de emotionele centra in de hersenen. Het helpt te ontspannen en geeft vrede, maar tegelijkertijd wordt de waarneming geintensiveerd.

Toegepast op de huid, tijdens een ontspannende diepe massage, activeert het de receptoren voor de temperatuurwaarneming en het werkt enorm stimulerend op de bloedsomloop. Sommige oliën zijn sterk verkoelend, (bv pepermunt) sommige anderen hebben een sterk verwarmende uitwerking.

Van een hele reeks essentiële olien is bekend dat ze antibacteriële eigenschappen bezitten of schimmelsporen op de huid kunnen doden. Niet gek natuurlijk, aangezien de in de olie werkzame stoffen door de plant waarvan ze afkomstig zijn, gebruikt worden om vraatinsecten of ziekteverwekkers op afstand te houden.

Bepaalde ziekten kan je met aromatherapie niet genezen. Maar als een aromatherapeutische behandeling ertoe kan bijdragen dat de stemming van een patient verbeterd, als het ertoe kan bijdragen om stress en spanning te doen afnemen.... dan verbetert daarmee de levenskwaliteit van deze patient. Hij voelt zich beter. En mensen die zich beter voelen genezen ook beter....

aromatherapeutic facial massage
bodysculptor from alqvimia

1. Therapeutische massage
2. Gelaatsmassage
3. Olie, gebruiksklaar.

Het mengen van oliën

Preparation of a claymask

Sommige essentiële olie zijn uitstekend geschikt om met elkaar te mengen. Oliën die bij elkaar passen versterken elkaars kracht en werking.

In de aromatherapie wordt dit het Synergie-principe genoemd. Het resultaat is meer dan de som van de delen.

Bereiding van een kleimasker.

Natural waters from Alqvimia

Het maken van een goede gemengde olie is niet alleen wetenschap, het is ook hoge kunst. Gevoel voor verhoudingen, een stuk kreativiteit en intuïtie zijn even belangrijk dan kennis van de materie zelf.

Olie wordt gemengd omwille van de aangename en intense geuren, om het te gebruiken in een olieverdamper of om er een sensuele, weelderige massageolie van te maken.

Olie wordt ook gemengt om het therapeutisch en heel gericht toe te passen. Denk aan...verkoudheid, hoofdpijn, (pepermuntolie) droge huid, ouder wordende, slecht doorbloede huid en onderliggende weefsels, spierpijn, stijfe nek, zware benen, koude voeten, zwangerschapsstrepen, enz, enz.

Grondige kennis van de specifieke eigenschappen en de mogelijke bijwerkingen van de verschillende essentiële oliën zijn absolute noodzaak. Grondige kennis van de (medische) achtergrond van de patient waarvoor de olie gemaakt wordt, zijn eveneens belangrijk. (Denk aan mogelijke allergiën) Sommige oliën bevatten stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren. (o.a. teatree, lavendel)

Als je zelf aan de slag gaat met oliemengen lees eerst het een- en ander over. Vraag een kruidkundige of een aromatherapeute om raad. Meer daarover verderop.

Floral water, agua de rosas from Alqvimia

1. Natural waters (eau de toilette)

2. Agua de Rosas. (Floral water, hydrolaat)

Hydrolaten

Dit zijn de gecondenseerde waterige vloeistoffen (floral waters) die samen met de essentiële olie tijdens het distillatieproces ontstaan.

Sommige planten (zoals rosmarijn, lavendel, roos) geven aan deze hydrolaten een betoverend en intens aroma mee. Hydrolaten zijn hoofdingrediënt van elk eau de toilette.

Hydrolaten doen het heel goed in een pompflacon, ze worden heel vaak gebruikt als verfrissende gezichtstoner, onder de oksels of waar dan ook op de huid.

Trouwens: Kraanwater met wat druppels essentiële olie is géén hydrolaat.

Draag-oliën

rosehip ©springcreekforest.org

Dit zijn oliën met, afhankelijk van uit welke plant het gemaakt wordt, specifieke eigenschappen. Deze oliën kunnen puur gebruikt worden, maar ze dienen ook als drager voor evt. toegevoegde essentiële olie.

Tijdens massage dient de olie als 'glijmiddel' voor de handen van de therapeut.

Zorgvuldig koud gepersde olie bevat alle vitaminen en andere voedingsstoffen van de zaad of vrucht waaruit het gemaakt is.

Alle deze oliën bevatten vaak zeer waardevolle onverzadigte vetzuren.

Alle deze oliën hebben, al naar gelang de basisplant, specifieke kwaliteiten en bijzondere eigenschappen..

Voorbeeld:Zoete amandelolie gemengd met hazelnootolie helpt zwangerschapsstrepen te voorkomen. Beide oliën bevatten tal van vetzuren en vitaminen die de huid voeden en haar daardoor soepel en elastisch houden.

Andere, vaak toegepaste draagoliën zijn jojoba, tarwekiem, rozebottel, sesamolie.

De draagoliën die wij in de winkel gebruiken en verkopen zijn, zoals alle andere verzorgingsproducten, afkomstig uit de biologische teelt. Somige planten worden ook wild geplukt in de Pyreneën. (Alqvimia)

basisolien van alqvimia

1. Rozebottel

2. Jojoba olie, Rozebottelolie en Tarwekiem olie.

Goede olie, slechte olie

'Essentiële olie' is helaas geen beschermd begrip. Er zijn de meest abjecte brouwsels op de markt die zich straffeloos essentiële olie noemen. Het overgrote deel van de goedkope merken bij de drogist of de Xenos is gestrekt, versneden en chemisch op 'geur' gebracht.

In Nederland noemen we deze synthetische aroma's heel eufemistisch 'natuur indentieke aroma's'. Er is niets natuur-indentieks aan. Het is gewoon synthetische chemo en daarmee geen essentiële olie!


 • Goede essentiële olie is ... uitsluitend de pure olie van een specifieke plant, en niets anders.
 • Bij voorkeur van biologische teelt of wilde pluk.
 • Vrij van onzuiverheden zoals pesticides, synthetische toevoegingen en vooral geen synthetische aromas.
 • Geperst, gedistilleerd of op welke manier dan ook gewonnen, zonder dat het winningsproces oplosmiddelen in de olie achterlaat (hexaan) of door de inwerking van hitte de waardevolle aroma's vernield.
 • Kwaliteitsolie wordt in donkerbruin of violet glas bewaard.

De essentiële olie die wij verkopen komt aan deze kwaliteitseisen tegemoet. Wij kopen in bij een handverlezen producent uit Catalunië, in de uitlopers van de Pyreneën. Deze producent werkt met herkende keurmerken en geeft garanties op zuiverheid en kwaliteit van zijn producten.

Aromatherapie bij Health Quest by Joyce

Aromatherapeutische consulten worden gegeven door Joyce zelf. Haar achtergrond als herbaliste, haar grondige kennis van de aromatherapeutische, kruidkundige en medische aspecten maken haar de aangewezen persoon om u te woord te staan en om oliën voor therapeutische zowel als voor huidverzorgende toepassingen op maat te laten mengen.


Safety

(ENGLISH)


Mamma Nature created a lot of highly unsafe things out there in nature. One of those things are harmful plants, and so are the derivates of those plants... And, it is absurd to think that something could be safe simply because it is for 100 % organic...

 • Buy your oil somewhere where you can get additional information about use, properties and possible side-effects.
 • Essential oils are highly concentrated and powerful substances. Proper use of essential oils can be a source of joy, pleasure and wellbeing and it can strengthen your health.
 • Careless use of essential oil can harm your health and damage your skin.
 • Essential oil can be harmful if ingested and it is for sure harmful in your eyes. And very painful.
 • Some oils change the way your skin reacts on sunlight. (Brownish speckles instead of an even suntan) Doesn't look funny. Again, ask your aromatherapist.
 • Essential oils must not be applied undiluted onto the skin. They should be used in small doses (measured in drops) diluted in a carrier base oil. Start with low concentrations, check out how your skin reacts on it.
 • Pay special attention if you use essential oils with kids. Their skin is so much more sensitive. Start with very low concentrations, consult an aromatherapist before using new, unknown oils.
 • Some synthetic aromatic additives in 'cheap' oils can have unforeseen effects like a rashes on the skin or allergic reactions. Some of this additives act as a hormonal substance in your body.
 • Essential oils actually can't get rancid soon. Certain oils slowly will loose their aroma bit by bit, while some others, especially the 'woody' scents, even get more matured and 'round' by ageing. But when diluted in a carrier oil, oxygen, warmth and sunlight will ruin those blends after a while. Keep them cool, dark and tightly closed.

Health Quest by Joyce....Spiegelgracht 4.....1017 JR Amsterdam.....T:+31(0)20-421 82 06 .....Mailto: